€ 6,00

μεταχειρισμένα Πακέτο 4 τεμαχίων "Μαρτενίτσια", αμουλέτα για την υγεία

Κατάσταση
Καινούργιο

4 τεμάχια "Μαρτάκια". Τα δύο τεμάχια στην πρώτη σειρά είναι χειροποίητα - ένα στυλό σε μορφή κοριτσιού και το άλλο μαρτάκι δίπλα του. Η τιμή είναι για το πακέτο των 4 τεμαχίων. Λίγη ιστορία για τα Μαρτάκια.
Η Γιαγιά Μάρτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη γιορτή, κάθε άτομο χαρίζει στους αγαπημένους του ένα ειδικό αμουλέτο, που ονομάζεται μαρτάκι, για υγεία και δύναμη. Η γιορτή είναι σύμβολο της άνοιξης και φέρνει ευχές για υγεία και γονιμότητα στην αρχή του νέου κύκλου στη φύση. Η παράδοση είναι γνωστή όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά επίσης στη Ρουμανία, την Αλβανία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο εθνικός έθιμος του δεσίματος του μαρτάκι είναι γνωστός στις γητεύσεις μας από την εποχή των Θράκων. Σύμφωνα με άλλους, η παράδοση μεταφέρθηκε με την έλευση των πρώτων Βουλγάρων και ως απόδειξη αυτού αναφέρεται η πρακτική που εξακολουθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ασίας, όπου το λευκό και το κόκκινο νήμα χρησιμοποιούνται ως προστατευτικά ταλισμάν για ζώα, παιδιά και κορίτσια ενάντια στο κακό και για υγεία.

"Σύμφωνα με μία από τις γνωστότερες ιστορίες, η αδελφή του χαν Ασπάρουχ πρώτη εισήγαγε την παράδοση. Αφού αυτός διέσχισε τον ποταμό Δούναβη προς τα νότια και για καιρό δεν είχε νέα από αυτόν, της έστειλε από μία χελιδόνι στριμωγμένα λευκό και κόκκινο νήμα, δεμένα στο πόδι του πουλιού, για να της μεταφέρει ότι είναι καλά και ότι είχε επιτύχει στο εγχείρημά του". Τα μαρτάκια φοριούνται μέχρι τις 9 Μαρτίου - την εορτή των Αγίων 40 Μαρτύρων, ή μέχρι τις 25 Μαρτίου - Ανακοίνωση. Μπορούν να αφαιρεθούν και στην πρώτη εμφάνιση της πελαργού, της χελιδονιάς, του κουκουβάγια ή του ανθισμένου δέντρου.