€ 5,00

μεταχειρισμενα ΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

grafes tou erota
ΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

τίτλος πρωτοτύπου: Longing (1986)
μετάφραση: Αναστασία Παπακωνσταντίνου
εκδόσεις ΣΤΑΧΥ (1999), σελίδες: 385
εξαντλημένο - σε πολύ καλή κατάσταση

Μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Maria Espinosa (γεν. Paula Cronbach, 1939).

Οι "Γραφές του Έρωτα" είναι ένα βιβλίο για τη ζωή της γυναίκας, της γυναίκας πέρα από σύνορα, πατρίδες, κοινωνικούς περιορισμούς, που μπορεί να είναι Αμερικανίδα, Ευρωπαία, Ελληνίδα ή Εβραία και που ο αγώνας της είναι αγώνας επιβίωσης σε καθημερινή βάση κι αγώνας συμβίωσης με το αρσενικό. Η δύναμη της γυναίκας που βάλλεται και που ταυτόχρονα την προστατεύει το θείο δώρο της μητρότητας έγκειται στη δυνατότητά της να αφουγκράζεται, να διαισθάνεται, να αυτοπροστατεύεται, να δυναμώνει μέρα τη μέρα, λεπτό το λεπτό. Η πρωταγωνίστρια, Ρόζα ή Μαρία, καταφέρνει να επιβιώσει και με τις στάχτες του Αντόνιο, του αιώνιου αρσενικού και μεγάλου ηττημένου, να σκορπίσει το πικρό παρελθόν, χτίζοντας ένα πιο σταθερό και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον.

Με τρόπο ρεαλιστικό και λόγο πυκνό και συγκεκριμένο, όπου οι λέξεις χτυπούν στο μεδούλι σαν μικρές κοφτερές μαχαιριές, η Μαρία Εσπινόζα δημιουργεί ένα λυρικό ποίημα μέσα από μια σύγχρονη, μεταμοντέρνα πραγματικότητα. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και οι χώρες ανακατεύονται, οι γλώσσες διαδέχονται η μια την άλλη. Ένα κείμενο γραμμένο στα αγγλικά, με διαλόγους ολόκληρους στα γαλλικά και παρεμβολές στα ισπανικά, κατορθώνει να εκφράσει τη μεγαλοσύνη της γυναίκας, που μέσα απ" αυτή τη δίνη βγαίνει τελικά νικητής.

Η Ρόζα ή Μαρία τώρα πλέον ξέρει ποια είναι. Μια γυναίκα αυτοδημιούργητη, οπλισμένη μ" ένα γερό σύστημα αξιών. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Οι χρήστες είδαν επίσης