€ 540,00

μεταχειρισμενα ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

idatografia
ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΑ
Κατάσταση
Μεταχειρισμένο

Υδατογραφία ΠΟΡΤΑ του Χριστοδούλου Γκαλτεμη. Υπογραφή και χρονολογία 98 στο κάτω δεξιά μέρος της υδατογραφίας.
Διαστάσεις 56x74 Με την κορνίζα 80x100

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης είναι Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης από τα Ιωάννινα. Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 'Εχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Α' βραβείο της "Τάξης των γραμμάτων και των καλών τεχνών" για το σύνολο της εικαστικής του δημιουργίας.

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε το 1953 στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων. Μαθητής ήδη στην μέση εκπαίδευση πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Γιαννιώτη ζωγράφο Γεώργιο Καζάκο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήριο χαρακτικής του Κώστα Γραμματόπουλου[6] από όπου αποφοίτησε με τη διάκριση "Βραβείο φιλοτεχνηθέντων έργων"]Παρακολούθησε ακόμα, ενώ σπούδαζε, το "Φροντιστήριο καλλιτεχνικής τυπογραφίας και τέχνης του βιβλίου", με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη και θεωρητικά μαθήματα του Παντελή Πρεβελάκη, του Παύλου Μυλωνά, του Αντωνίου Δανασσή-Αφεντάκη και της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Την περίοδο 1986-1988 έλαβε από το ΙΚΥ τριετή υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη χαρακτική. Το 2008 έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το Α΄ βραβείο της "Τάξης των γραμμάτων και των καλών τεχνών".

Έργα του ζωγράφου
Στα έργα του αποδίδει όψεις από γειτονιές της παλιάς Αθήνας από κατοικημένα και μη νεοκλασικά σπίτια καθώς και από επαρχιακά παραδοσιακά σπίτια.Επίσης, και σύμφωνα με το απόσπασμα της εκθέσεως του γενικού γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικολάου Ματσανιώτη που αναγνώσθηκε την 30η Δεκεμβρίου 2008 στην πανηγυρική συνεδρία της βράβευσης του Χριστόδουλου Γκαλτέμη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι: "Η θεματογραφία του εγκλείει τη φύση και ειδικά την ύπαιθρο με βασικό στοιχείο τη διάχυση του φωτός. Όλα τα έργα του, τόσο τα ζωγραφικά όσο και τα χαρακτικά, τα διαπερνά διαυγής ατμόσφαιρα. Και με τους δύο τρόπους έκφρασης μεταδίδει στο θεατή το ψυχικό του παλμό με επιφανειακή ηρεμία. Είναι καλλιτέχνης που δεν παρασύρει στην επιφάνεια αλλά κρύβει τον στοχασμό και την αισθαντικότητα. Η εκπληκτική σχεδιαστική ικανότητά του αναδεικνύεται ιδιαίτερα στο χαρακτικό του έργο λόγω της λιτότητας των μέσων, αφού σε αυτό σπανίζει το χρώμα."

Ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, για τη δουλειά του καλλιτέχνη: "Φανερές και ελκυστικές από μία άποψη, κρυμμένες και δυσπρόσιτες από την άλλη, οι αξίες της τέχνης του Χριστόδουλου Γκαλτέμη συγκροτούν ήδη ένα έργο γεροδεμένο, ολοκληρωμένο, με πίστη ιδεολογική και ικανότητες τεχνικές που τον φέρνουν δίπλα σε σημαντικούς ομότεχνούς του, των οποίων άλλωστε το έργο προεκτείνει επάξια.Οι εικαστικές εικόνες που απευθύνει στο βλέμμα μας ο καλλιτέχνης αναγνωρίζονται με ευκρίνεια: παλαιά σπίτια από την Ήπειρο, όχθες από λίμνες των Ιωαννίνων ή του Μεσολογγίου καθώς και αυτόνομα δομικά στοιχεία ή στολίδια.Την ίδια στιγμή όμως, που τα θέματα αυτά ικανοποιούν την όραση με την ακρίβεια της περιγραφής τους, ταυτόχρονα τη βάζουν σε σκέψεις, δημιουργώντας ένα στιγμιαίο μετεωρισμό, καθώς ο ρεαλισμός δεν είναι τόσο αληθοφανής, όσο νομίζει κανείς αρχικά, καθώς ένας διακριτικός διάλογος φωτός και σκιάς δημιουργεί αλλεπάλληλες πτυχές στο πλάσιμο της φόρμας πολλαπλασιάζοντας έτσι τα νοήματα."

Έργα του Γκαλτέμη βρίσκονται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη χαρακτικής που ίδρυσε ο Κώστας Μαλάμος στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα ξενοδοχεία Hyatt Regency Θεσσαλονίκης και King George Αθηνών. Ακόμη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο Γαλλία, Γερμανία.

΄Εχει στο ενεργητικό 19 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πλήθος ομαδικών. Το 2017 ο Δήμος Ιωαννίνων οργάνωσε τιμητικά στην ηπειρωτική πρωτεύουσα ατομική του έκθεση στο πλαίσιο των εορτασμών απελευθέρωσης της πόλης, με θέματα αποκλειστικά της Ηπείρου.

Οι χρήστες είδαν επίσης