€1 με BOX NOW όλο το 2023! 📦🎉

€ 3,00

μεταχειρισμενα Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ - ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ

Κατάσταση
Μεταχειρισμένο

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γράφτηκε ο "Πιλότος του Δούναβη, που κυκλοφόρησε το 1908. Είναι το πέμπτο κατά σειρά έργο που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Ιουλίου Βερν. Για έναν προσεκτικό όμως μελετητή των μυθιστορημάτων του συγγραφέως, είναι φανερό πως δεν γράφτηκε στη στερνή περίοδο του βίου του. Γιατί και το στυλ και η πλοκή του αποκαλύπτουν έναν παλιότερο Ιούλιο Βερν: της ακμής.
Άλλωστε, η υπόθεση του "Πιλότου του Δούναβη" εξελίσσεται το 1876. Και είναι γνωστό πως κατά γενικό κανόνα ο Ιούλιος Βερν συνήθιζε να τοποθετεί τις υποθέσεις των έργων του πάνω-κάτω στην εποχή που τα έγραφε.
Και στο τρίτο κεφάλαιο, κάτω απ' τη σελίδα 14 της τωρινής ελληνικής έκδοσης, μια σημείωση του γαλλικού κειμένου αναφέρει, για τη Ρουμανία και τη Σερβία:
"Φυσικά, η πολιτική αυτή διαίρεση αναφέρεται στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία". Αυτό σημαίνει πως ο συγγραφέας έγραψε το μυθιστόρημά του στην περίοδο 1870-1880, αλλά έκανε διορθώσεις και συμπληρώματα αργότερα. Γιατί η Ρουμανία κι η Σερβία, που ήταν πριν πριγκιπάτα, ανέκτησαν μετά τον Ρωσσοτουρκικό πόλεμο (1877) την ανεξαρτησία τους κι έγιναν βασίλεια, η πρώτη το 1881 κι η δεύτερη το 1882.
Ο "Πιλότος του Δούναβη" μπορεί να ταξινομηθεί στη σειρά των περιπετειωδών έργων με αστυνομική πλοκή που έγραφε ο Βερν, όπως το "Μυστηριώδες Έγκλημα" και το "Μυστικό του Βίλελμ Στόριτς