ΔΩΡΕΑΝ αποστολή σε θυρίδα Box Now μέχρι 31/12 🚚 👍 ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα γεφυρια τηs… - € 17,00 - Vendora.gr

€ 17,00

μεταχειρισμενα ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα γεφυρια τηs ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

technis perasmata ta gefiria tis etoloakarnanias
ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα γεφυρια τηs ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα γεφυρια τηs ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Είδος
Ιστορία
Κατάσταση
Καινούργιο

Μια σπανια μοναδική έκδοση με τίτλο «Τέχνης Περάσματα. Τα Γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας. Η πολυσέλιδη έκδοση περιέχει σπάνιο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες για κάθε γεφύρι, καθώς και χάρτη του νομού πάνω στον οποίο σημειώνεται η ακριβής θέση των γεφυριών.
Στην εισαγωγή της έκδοσης αναφέρονται τα εξής:
«Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, τα πέτρινα γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας, εγκαταλελειμμένα πλέον εξαιτίας της χρήσης των σύγχρονων οδικών αξόνων, αποτελούν σημεία αναφοράς μιας περασμένης εποχής, όταν την έλλειψη τεχνικών μέσων αναπλήρωνε η εμπειρία και ο ενθουσιασμός.
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι από τις περιοχές της χώρας με τις ισχυρότερες και συχνότερες βροχοπτώσεις, οι δε χιονοπτώσεις αποτελούν, επίσης, συνηθισμένο φαινόμενο. Ως ορεινός Νομός κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, διαρρέεται από ποταμούς και ένα πλήθος χειμάρρων που σχηματίζονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους.

Πρωταρχική, λοιπόν, ανάγκη για τους κατοίκους των περιοχών αυτών ήταν να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που δημιουργούσε η μορφολογία του φυσικού τοπίου ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση τους.
Έτσι, ξεκίνησαν να χτίζονται τα απαράμιλλης ομορφιάς γεφύρια που, λιγότερο ή περισσότερο λαβωμένα από το χρόνο, στέκουν περήφανα ως τις μέρες μας. Πρώτο μέλημα των μαστόρων ήταν να επιλεχθεί η ιδανική θέση που θα χτιζόταν το γεφύρι. Φυσικά, το μέρος έπρεπε να ήταν στέρεο, να είχε βράχια και να υπήρχε στένωμα του ποταμού. Με αυτόν τον τρόπο, απέφευγαν τις πολυδάπανες και μεγάλες κατασκευές. Αφού γινόταν η επιλογή του σημείου, έπρεπε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την εκτέλεση του έργου.
Σε πολλές περιπτώσεις, η χρηματοδότηση γινόταν από έναν πλούσιο κάτοικο της περιοχής, από κάποιον αξιωματούχο ή κάποιον ηγούμενο μοναστηριού και το γεφύρι πολλές φορές -όχι απαραίτητα- έπαιρνε το όνομα του ευεργέτη, σαν ηθικό αντάλλαγμα.
Τα περισσότερα γεφύρια του Νομού βρίσκονται στις ορεινές περιοχές του και η περίοδος με τη μεγαλύτερη συχνότητα κατασκευής τους είναι μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα».
Παλιά Σπάνια Βιβλία,τοπικη Ιστορια-Λαογραφια,Εκδοτηs
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας,σελιδεs 119.Σπάνια βιβλία ... συχνά εξαντλημένο και σε παλαιοβιβλιοπωλεια. (Σ)

Οι χρήστες είδαν επίσης