€ 260,00

μεταχειρισμενα Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ

antika Argentor, epargiro set liker
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Αντίκα Argentor, επαργυρο σετ λικέρ
Κατάσταση
Μεταχειρισμένο
Περιγραφή

Ένα αυθεντικό σερβίτσιο, αντίκα, για λικέρ.
Αποτελείται από μία καράφα, έξη ποτηράκια κι έναν δίσκο σερβιρίσματος.
Κατασκευασμένο, από επαργυρωμένο ορείχαλκο, από την αυστριακή εταιρεία Argentor στις αρχές του 20ου αι. (1910-1920).
Τα ποτηράκια έχουν στρογγυλή βάση για να υψωθούν σε ένα τετραγωνισμένο χείλος, ενώ στις πλευρές τους κοσμούνται με ανάγλυφα λουλούδια. Η, μακρόστενου σχήματος, καραφίτσα πατάει σε μια τετραγωνισμένη βάση για να καταλήξει σ’ έναν εξαγωνικό λαιμό. Το ιδιόμορφο design της δημιουργεί ένα χείλος που παραπέμπει σε «ράμφος» και κλείνει με καπάκι. Το παιχνίδι της «σύγκρουσης» των σχημάτων είναι εμφανέστατο σ’ αυτό το ιδιαίτερο σερβίτσιο.
Η διακόσμηση τους ωστόσο, διακρίνεται για τη λιτότητά της από λουλουδένιες γιρλάντες. Το ίδιο και στον δίσκο με το ιδιόμορφο, λεπτεπίλεπτο, σχέδιο.
Πρόκειται για ένα υπέροχο σετ με ξεχωριστή προσωπικότητα, χαρακτηριστικό δείγμα του βιεννέζικου Jugendstil.

Το Jugendstil («Στυλ της Νεότητας») ήταν το γερμανικό αντίστοιχο της Art Nouveau, της «νέας» τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα, ένα στυλ που άκμασε και ήταν πολύ δημοφιλές στην περίοδο 1890-1920. Έπαιρνε συχνά έμπνευση από τις μορφές που κυριαρχούσαν στη Φύση (δείτε το χείλος της καράφας σε σχήμα ράμφους πουλιού), για παράδειγμα τις ελικοειδείς καμπύλες των φυτών, των λουλουδιών κι όχι μόνον. Επηρέασε όλες τις μορφές της τέχνης, ωστόσο είχε ως μείζονα στόχο να σπάσει τη διάκριση ανάμεσα στις παραδοσιακές Καλές Τέχνες και τις εφαρμοσμένες και διακοσμητικές τέχνες. Έτσι, το στιλ αυτό χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στην εσωτερική διακόσμηση και στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης• έπιπλα, υφάσματα, γυαλικά, κεραμικά, κοσμήματα και μεταλλουργικά αντικείμενα μετατράπηκαν σε μικρά καλλιτεχνήματα. Παράδειγμα αυτής της διάχυσης της τέχνης στην καθημερινότητα αποτελεί και το σερβίτσιο που προσφέρεται εδώ.

Κατασκευαστής του σερβίτσιου ήταν η βιεννέζικη εταιρεία Argentor-Werke Rust & Hetzel που ιδρύθηκε το 1902, ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές μεταλλικών ειδών Jugendstil. Η παραγωγή της είχε τεράστιο εύρος: περιελάμβανε εκατοντάδες μοντέλα για παγκόσμια εξαγωγή, όχι μόνον ασημένια μαχαιροπίρουνα, μπολ ή σερβίτσια, αλλά και αντικείμενα διακόσμησης σπιτιού όπως ρολόγια, φωτιστικά, ακόμη και κουφώματα για εσωτερικούς χώρους.
Η Argentor-Werke ήταν πολύ επιτυχημένη εταιρεία (ήταν επίσημος προμηθευτής του Αυστρο-ουγγρικού Αυτοκρατορικού Οίκου), που επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά λόγω των αυξανόμενων οικονομικών απωλειών, οδηγήθηκε σε κλείσιμο το 1970.

Το σήμα του κατασκευαστή, χαραγμένο στη βάση των σκευών είναι:
τρία τρίγωνα σε τριγωνικό σχηματισμό και από πάνω, σε ημικύκλιο, γράφει “ARGENTOR”.

Διαστάσεις:
Καράφα: ύψος 21,5 εκατοστά, τετράγωνη βάση 6,4 επί 6,4 εκατοστά.
Ποτηράκι: ύψος 4,9 εκατοστά, τετράγωνο χείλος 3 επί 3 εκατοστά.
Δίσκος: 31 επί 20,5 εκατοστά.

Τα σερβίτσιο ήταν μέρος της προίκας της γιαγιάς μου και αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από την μητέρα μου. Ωστόσο βρίσκεται, ακόμη και σήμερα -100 χρόνια μετά !- σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς ελαττώματα ή ελλείψεις. Μια ελαφρά φθορά είναι εμφανής, συνεπής με τη χρήση και την πατίνα του χρόνου.
Παρακαλώ, παρατηρείστε προσεκτικά τις φωτογραφίες όπου τα αντικείμενα παρουσιάζονται αγυάλιστα.

Τιμή : 260€
Σε περίπτωση αποστολής (εντός ή εκτός Θεσσαλονίκης) τα έξοδα αποστολής – αντικαταβολής επιβαρύνουν τον παραλήπτη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
Αν θέλετε, μπορείτε να περιηγηθείτε και στις υπόλοιπες αγγελίες μου (δείτε παρακάτω). Σημειώστε επίσης, ότι συνδυάζοντας περισσότερες παραγγελίες σε μία ταχυδρομική αποστολή, μειώνεται το κόστος αποστολής – αντικαταβολής.

Παρακαλώ έχετε υπόψη σας ότι δεν είμαι ειδικός ή επαγγελματίας. Τα αντικείμενα που διαθέτω είναι αντίκες ή vintage που ανήκαν στην μητέρα μου και στη γιαγιά μου. Προσπαθώ να τα χρονολογήσω και να τα περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ, μετά από κοπιαστική αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Θα ήμουν ευγνώμων αν επικοινωνούσατε μαζί μου για οποιαδήποτε ερώτηση, υπόδειξη ή παράπονο.

Τρόποι αποστολής
Συνάντηση από κοντά
Ταχυδρομικά
Οι χρήστες είδαν επίσης