€ 800,00

μεταχειρισμενα Πίνακας ζωγραφικής Απόστολου Λευκαδιου

pinakas zografikis apostolou lefkadiou
Πίνακας ζωγραφικής Απόστολου Λευκαδιου
Κατάσταση
Μεταχειρισμένο
Περιγραφή

Διαστάσεις 83x58 και103x78 (με κορνίζα). Ελαιογραφια χωρις φθορες.

Ο Απόστολος Χαμοσφακίδης ή Λευκάδιος γεννήθηκε το 1910 στη Λευκάδα, [1] όπου και μεγάλωσε. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε πριν από το 1933. Εκεί, συνδέθηκε με φιλία με τον γνωστό λογοτέχνη (και ιατρό) Παύλο Νιρβάνα, ο οποίος του προσέδωσε και το χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Λευκάδιος".[1] Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου 1979

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου (ή αλλιώς του ακαδημαϊκού ρεαλισμού), αλλά και του πρώιμου ελληνικού ιμπρεσιονισμού. Δάσκαλοί του ήταν ο Επαμεινώνδας Θωμόπουλος, ο Σπυρίδων Βικάτος, ο Δημήτριος Μπισκίνης και ο Δημήτριος Γερανιώτης. Σύμφωνα με δημοσίευση του Κώστα Θεοφάνους στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Φωνή των Πειραιωτών" (στις 22.04.1982), υπήρξε μαθητής του Γεώργιου Ιακωβίδη.
Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αγιογραφία, ενώ η καλλιτεχνική του δημιουργία εκτείνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα ετών. Τα έργα του αποτελούνται κυρίως από λάδια, παρότι δημιούργησε και λίγες ακουαρέλες. Στην τεχνοτροπία του υπάρχει μεγάλη ποικιλία. [2] Η ζωγραφική του αναπτύσσεται στην κατεύθυνση ενός ρεαλιστικού ιδιώματος ιμπρεσιονιστικής χρωματικότητας. Διακρίθηκε κυρίως σαν τοπιογράφος και αγιογράφος, αλλά το πολυδιάστατο έργο του περιλαμβάνει επίσης θαλασσογραφίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, νεκρές φύσεις, συνθέσεις, ανθογραφίες, σκίτσα, προσωπογραφίες και πολεμικές σκηνές.

Ο συμπατριώτης του, Δήμος Μαλακάσης (δικηγόρος, λόγιος και ζωγράφος) έγραψε για τον Απόστολο Λευκάδιο το 1979: "Τα έργα του έχουν τη μυρωδιά της άρμης και του μαΐστρου, με τις σιλουέτες των Μύλων και της Γύρας, με τα ολόασπρα πανιά των τρεχαντηριών που ξεμακραίνουν στους χιμαιρικούς ορίζοντες της έμπνευσής του..."
Έργα του βρίσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές, στη συλλογή του Αντώνη Σολδάτου, στη Δημοτική Συλλογή Έργων Τέχνης Ελευσίνας, στην Πινακοθήκη "Σπάρτη" του Γιώργου Βογιατζόγλου [3] , στην Πινακοθήκη του Συνδέσμου Οργανωμένων Φιλολογικών Ιστορικών Αρχείων (Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α.) στην Αθήνα [4] και αλλού. Έργο του ζωγράφου, το οποίο του ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού, κοσμεί την Αίθουσα Συνεδρίων της ΑΣΚΤ και απεικονίζει το πορτραίτο του Αλέξανδρου Βουρνάζου, καθηγητή Χημείας στο ΕΜΠ.

Τρόποι αποστολής
Συνάντηση από κοντά
Ταχυδρομικά
Δέχομαι "Εγγυημένη Συναλλαγή" (Τι είναι αυτό;)
Οι χρήστες είδαν επίσης